БІЗНЕС-ОСВІТА НОВОГО ПОКОЛІННЯ У ВТЕІ ДТЕУ: виїзне засідання на підприємстві «Аграна Фрут Україна»
6 березня 2024 року на виїзному засіданні Бізнес-школи ВТЕІ ДТЕУ на «Аграна Фрут Україна» розбирали як працює промислове підприємство, що належить до міжнародної групи на вітчизняному та міжнародних ринках.
ТОВ «Аграна Фрут Україна», український підрозділ австрійського холдингу AGRANA AG, флагман переробки фруктів та ягід в нашій країні.
Основна спеціалізація підприємства – переробка фруктів та ягід, вирощених в Україні та закуплених за кордоном на фруктові пюре, заморожені ягоди та фрукти і фруктові напівфабрикати для різних галузей харчової промисловості (молочної, морозива, кондитерської, хлібо-булочної та громадського харчування). Мирослава Татомир, комерційний директор підприємства, розповіла про 27 річну історію підприємства, яке розпочало свою діяльність у 1997 році у м. Вінниця з випуску першої партії яблучного концентрованого соку. Наше підприємство – це перша іноземна інвестиція у харчову промисловість у Вінницькій області. На запит нашої молочної промисловості у 2002 році була вироблена перша партія фруктового наповнювача для йогуртів. Далі історія розвивалася дуже стрімко – підприємство розвивало асортимент своєї продукції і почало пропонувати фруктово-ягідні рішення для виробників морозива, хлібо-булочних та кондитерських виробів, для громадського харчування. На даний момент підприємство виробляє на постійній основі більше 900 товарних позицій, а постійних клієнтів вже більше 200!
Пані Мирослава звернула увагу слухачів на цілі в сфері виробництва «Аграна Фрут Україна»: безпека праці, високий рівень задоволеності клієнтів, виробництво безпечного та якісного продукту, відповідність вимогам законодавства України та міжнародним стандартам, постійне вдосконалення. В своїй діяльності підприємство використовує технології з низьким рівнем викидів та відходів в усіх сегментах через ефективне використання сировини, програм зменшення виробничих втрат та технічні інновації .
Цікавою для слухачів була інформація про роботу центру розробки нових продуктів, методи пошуку нових інноваційних рішень в галузі переробки фруктів та овочів.
Під час дегустації учасники заходу мали можливість познайомитися з новими смаками топінгів для молочної продукції, випічки та солодощів, морозива, з різними видами фруктових наповнювачів.
Здивування у молоді викликала інформація про те, де можна скуштувати продукцію підприємства «Аграна Фрут Україна», оскільки виявилося, що багато українських підприємств харчової промисловості використовують фруктові наповнювачі, пюре, заморожені ягоди та фрукти у виробництві своєї продукції. Це йогурти, сиркові десерти, дитяче харчування, морозиво, шоколад, випічка і десерти, а також лимонади, чаї та десерти в сітках громадського харчування.
Крім вивчення асортименту продукції, технології її виробництва, сфери застосування та умов дотримання міжнародних стандартів слухачам вдалося познайомитися з видами пакування фруктових наповнювачів, замороженої продукції, топінгів та сиропів.
Основний фокус працівників підприємства на випуску якісної продукції та розвитку бізнесу – в першу чергу це розвиток продуктів на українському ринку. Експорт теж важливий, адже це надходження валюти в нашу країну – більше 25 % продукції підприємства експортується за межі України. В основному це заморожені ягоди (малина, чорниця, яблуко) та фруктові наповнювачі. Підприємство фокусується в роботі з партнерами на довгострокові взаємовигідні відносини .
Дискусію в учасників викликали питання походження сировини, з якої виготовляють фруктові наповнювачі та топінги. Адже асортимент підприємства «Аграна Фрут Україна», крім фруктів та ягід вітчизняного походження, включає екзотичні фрукти, які імпортуються в Україну для переробки.
На прикладі роботи виробничих цехів підприємства, учасники засідання побачили, як здійснюється виробництво фруктових наповнювачів та замороженої продукції, топінгів на замовлення вітчизняних та зарубіжних виробників молочної продукції, закладів громадського харчування, кондитерських цехів, консервних заводів, а також підготовка готових товарів на умовах Private Label.
Для можливості візиту на ТОВ «Аграна Фрут Україна» всі слухачі пройшли інструктаж з техніки безпеки. Учасники виїзного засідання отримали нові знання та практичні навички, масу емоцій та вражень від побаченого виробничого процесу промислового підприємства, всі мали можливість задати запитання представникам підприємства щодо роботи різних структурних підрозділів.
Щиро дякуємо шановній Мирославі Татомир та професійній, доброзичливій, гостинній команді ТОВ «Аграна Фрут Україна»: директору з виробництва Швецю Сергію, завідувачу лабораторією Солянику Івану, маркетологу Шевченко Наталії за практичний кейс про бізнес-діяльність міжнародної компанії в умовах війни, обмін досвідом з молодим поколінням та фахові поради щодо професійного розвитку та працевлаштування.